mandag den 20. februar 2012

Hvad skal barnet hedde? Om at navngive sine personer

For nogen kommer det helt vildt let, imens andre bare sidder med en masse X'er og Z'er indtil de finder på det helt rigtige, men lige meget hvem man er, så er ens hoved- og bipersoners navne altså altid ekstremt vigtige.
Men hvad gør man egentlig for at finde de gode navne?


Nogle gange er det et spørgsmål om hvad et navn betyder. Hovedpersonen er en stor stærk jyde, så selvfølgelig skal han da hedde Jens! Eller Erik, måske, hvis man også vil have noget stærk viking ind over? Men hvad når man gerne vil have et specielt navn, som betyder noget ganske bestemt?

http://www.navnebetydning.dk/ er stedet! Her er der en masse navne, hvad de betyder og hvorfor. Er der ikke lige det navn man søger, så er det bare at ty til google, for der findes uendeligt mange af den slags sider - man skal bare se sig for!


Men hvad så når man skriver realisme og bare gerne vil have at ens målgruppe ikke skal tænke at man er helt håbløs med navne? Jamen alle mine navne er forældede, og lyder som navne på ældre mennesker - det nytter ikke i min ungdomsbog!

Danmarks statistik har alle tiders værktøj til løsning af lige netop dette problem. HER kan du finde lister over de mest populære døbte navne i et bestemt år! Det vil så sige at du ikke skal søge på det år din historie foregår, men det år dine hovedpersoner blev født! Foregår historien i 2012 og dine hovedpersoner er 16 år gamle, skal du derfor søge på: 1996. Smart ikke? Sådan kan man hurtigt lige navngive en hel årgang i sine bøger.


Skriver man til gengæld fantasy eller science fiction bliver det lidt mere besværligt, medmindre man da selv har lavet en oversigt over navnebetydninger og mest døbte navne-skemaer for sin verden - men hvorfor læser du så den her artikel?


Det man kan gøre i fantasy er at se på om ens verden minder om en bestemt mytologi. Er den fx meget inspireret af græsk mytologi kan du jo både låne navne fra denne, samt se om der ikke er nogle græske navne, der kunne være interessante eller sjove at bruge?


Det samme kan man gøre med science fiction, her har man måske endda flere muligheder. Minder ens rumvæsner om en bestemt mytologi, et bestemt folkefærd eller lignende? Lad dig inspirere derfra. Minder de om fisk? Så lad dig inspirere af fiskenavne - de latinske, de danske lyder åååndsvage i kontekst. "Goddag Kaptain Hellefisk, Rødspætte står på broen!"


Man har sindssygt mange muligheder, hvis man bare tænker kreativt. Har du nogle gode råd til at navngive dine hovedpersoner? Skriv endelig en kommentar nedenunder og lad mig høre!


God skrivelyst
Bjarke