søndag den 27. oktober 2013

Når nu du skal redigere

Der kommer et tidspunkt hvor man har færdigskrevet en roman, ser på den, og tænker: Nå, og så var det jeg skulle redigere den, ikke?

For mit vedkommende kommer den tanke hver gang, og det virker altid uoverkommeligt, lige indtil jeg så er i gang. Men hvordan bærer man sig egentlig ad med at redigere sin tekst?

Ja, der er tre punkter, der skal ses på. Nemlig:



Korrekturen

I første omgang retter jeg kun det jeg lige falder over. Forkert stavning, sætninger, der skal afsluttes med punktum i stedet for komma, og lignende. Hvorfor gør jeg det ikke ordentligt? Fordi jeg ved at teksten alligevel skal til betalæser bagefter, og de har en masse ting at sige, hvilket kan betyde at jeg spilder mange timer på kommaer.

Er der dog meningsforstyrrende fejl, ord der mangler, eller forkert stavede ting kan det være en god ide lige at rette til. Det sker at man tænker en genial sætning, skriver den forkert – og så noget tid efter slet ikke kan forstå den.

 

Giver historien mening?

Giver historien mening? Mangler du en scene et sted? Er der noget der er uforklaret? Har alle dine vigtige bipersoner en egentlig funktion i historien, og er denne funktion med til at styrke din historie?

En god måde at arbejde med det her på, det er ved at have en notesblok liggende ved siden af dig mens du skriver, og så hver gang du introducerer noget i din historie, som man nok burde have hørt om før, så skriver du det på bloggen, så du ved hvad du mangler når redigeringen begynder.
Der vil selvfølgelig stadig være alle de usammenhængende ting du ikke er bevidst om, men det her kan da hjælpe arbejdsprocessen.

det er også her en betalæser, da man ikke altid ser sine egne fejl og mangler. Men forhold dig til din historie: slet det der er unødvendigt, og skriv mere til hvis der mangler noget.

 
Sproget

Lyder sætningerne godt? Giver de mening, og er de "korrekte" (hermed menes om du bruger de rigtige ord, om du bevæger dig ud i for lange knudrede formuleringer, om der er klicheer der skal sorteres fra).

Vær ikke bange for at slette ord og sætninger her, jo kortere du kan sige ting - jo stærkere kan det komme til at stå.


Hvordan du går igennem de tre punkter er op til dig. Nogle kan fikse det hele på en gang, andre slår måske sprog og korrektur sammen, og tager sig så af det meningsdannende bagefter. Det handler om at finde den metode man selv har det bedst med.


Når du har været igennem de tre punkter, så er teksten klar til at blive sendt til beta-læser. Denne finder så også en masse ting du skal tage stilling til, og langsomt vil ens tekst forhåbentlig blive bedre (Hvilket er fedt, hvis du allerede startede med en genial tekst).

 
God skrivelyst
Bjarke